Τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος προτείνοντας παράλληλα τη χρήση πολλών τεστ.
Τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και χρήση πολλών τεστ, ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.
Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών δήλωσε συγκεκριμένα πως: «Τέλη Μαρίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποιες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)», ενώ χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.
Όπως είπε: «Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».
Χατζηχριστοδούλου: Πρώτα τα Λύκεια
Ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Για τα σχολεία είπε ότι δυστυχώς οι καινούριες μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς παρατηρήθηκαν
αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία
ήταν ανοιχτά. Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως παραπάνω συμπτωματικά παιδιά.
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς το γεγονός ότι τα Λύκεια είναι κλειστά ήδη εδώ και 5,5 με έξι μήνες, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα για δύο εβδομάδες, από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.
Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων. «Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύστημα εκτεταμένου ελέγχου με τεστ τόσο στους καθηγητές όσο και στα παιδιά.»
Επίσης, τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου ενδέχεται να ανοίξουν μαζί με τα λύκεια.
Λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη φετινή σχολική χρονιά εξετάζει το υπουργείο
Δεδομένων των συνθηκών, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την περικοπή της ύλης σε όλες τις τάξεις, πλην εκείνης των πανελλαδικών εξετάσεων, την παράταση της σχολικής χρονιάς έως τον Ιούνιο, τη ματαίωση των προαγωγικών εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια. Επομένως, αυτό το σενάριο συμπαρασύρει και την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων που θα εφαρμοζόταν από φέτος στην Α' Λυκείου.
«Επειδή ακούω διάφορα για Ιούλιο να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συζήτηση για Ιούλιο. Τα σχέδια αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν ένα ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εντός Ιουνίου η χρονική χρονιά», διευκρίνισε με δηλώσεις της η υπουργός Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως το υπουργείο εξετάζει διάφορες προτάσεις «για την πληρέστερη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που εξαιτίας της πανδημίας δημιουργήθηκαν».
Σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, η υπουργός διευκρίνισε πως θα διεξαχθούν κανονικά καθώς «ήδη έχει μειωθεί η ύλη σε ένα σημαντικό ποσοστό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου